خالص ارزش دارایی های یا NET ASSET VALUE چیست ؟
یکی از روش های مهم و معروف ارزشگذاری سهام استفاده از محاسبه خالص ارزش دارایی های یا به اختصار NAV است.در این روش که بیشترین کاربرد آن برای شرکت های سرمایه گذاری است به محاسبه NAV یک شرکت سرمایه گذاری پرداخته و سپس متوجه میشویم قیمت روز آن در چه وضعیتی نسبت به ارزش ذاتی آن قرار دارد.
کاربرد محاسبه خالص ارزش دارایی ها
اگر ارزش ذاتی یا همان NAV یک سهم 1000 تومان باشد و در بازار به قیمت 1400 تومان معامله شود، به این معنا است که سهام شرکت با قیمتی بالاتر از ارزش ذاتی در حال معامله است و گزینه مناسبی برای سرمایه گذاری به حساب نمیآید.
بر عکس این حالت زمانی است که قیمت سهم در بازار کمتر از ارزش ذاتی آن باشد. در این وضعیت میتوان این سهم را بهعنوان یک گزینه سرمایه گذاری در نظر داشت زیرا در اکثر مواقع و در بازه های بلند مدت قیمت سهام در بازار به سمت ارزش ذاتی آن حرکت خواهد کرد.
نحوه محاسبه خالص ارزش دارایی ها
از لحاظ حسابداری NAV معادل حقوق صاحبان سهام در ترازنامه است؛ اما در عمل باید در نظر داشت مواردی که در ترازنامه محاسبه میشوند، همگی با قیمت زمان خرید مورد استفاده قرار میگیرند و با توجه به تورم موجود و گذر زمان به روز نشده اند. بنابراین به احتمال زیاد ارزش سرمایهگذاریهای شرکت که در ترازنامه آمده، با ارزش روز آنها متفاوت خواهد بود.
برای اینکه NAV قابلیت اتکای بیشتری داشته باشد، لازم است یک تحلیلگر بنیادی تفاوت قیمت خرید داراییها را با ارزش روز آنها بهدست آورده و در محاسبه NAV در نظر بگیرد. در ضمن با توجه به اینکه ارزش سرمایهگذاریهای شرکت به طور روزانه تغییر میکند، لازم است NAV به صورت روزانه محاسبه و بهروزرسانی شود.
کاربرد نسبت P/NAV
کاربرد نسبت P/NAV زمانی است که ابتدا NAV یک شرکت سرمایه گذاری را حساب کرده و سپس عدد به دست آمده را تقسیم بر تعداد برگ سهام همان شرکت کرده تا NAV به ازای هر سهم آن به دست بیاید. سپس میتوانیم با تقسیم قیمت روز بر NAV هر برگ سهام شرکت به نسبت P/NAV رسیده و متوجه بشویم سهام شرکت مورد نظر ارزش خریداری دارد یا خیر ؟
نکته مهم :بر خلاف شرکتهای تولیدی که نسبت P/E یکی از معیارهای تشخیص ارزندگی آنهاست، در شرکتهای سرمایهگذاری برای این منظور از نسبت دیگری تحت عنوان P/NAV استفاده میشود و نسبت P/E در این مدل شرکت ها اهمیت زیادی ندارد.
سرمایه گذاری در صندوق درآمد ثابت با محاسبه NAV
یکی از معیارها برای بررسی و سرمایه گذاری در صندوق درآمد ثابت یا باقی صندوقهای سرمایهگذاری، توجه به NAV صندوق است. کسانی که قصد سرمایه گذاری در این صندوقها را دارند میتوانند با بررسی خالص ارزش دارایی و مقایسه آن با NAV صندوقهای دیگر، در خصوص انتخاب بهترین صندوق سرمایه گذاری تصمیمگیری کنند.
بدون تحلیل دقیق به هیچ وجه خرید نکنید
باید توجه کرد NAV هر شرکت با توجه به تنوع زیاد در دارایی ها به صورت روزانه و شناور تغییر میکند و قبل از اقدام به سرمایه گذاری حتما به این نکته مهم توجه کنید. فرض کنید شرکتی با توجه به وضعیت مثبت روزانه بازار خالص ارزش دارایی های آن به 2000 تومان رسیده اما قیمت هر برگ سهام ان الان 1000 تومان است.
در این حالت سرمایه گذار آماتور سریعا اقدام به خرید سهام شرکت میکند اما سرمایه گذار حرفه ای ابتدا NAV شرکت که شامل کارخانه ها و دارایی های زیر مجموعه میشود را ارزشگذاری میکند تا متوجه شود NAV فعلی حباب قیمتی دارد یا خیر ؟ سپس اقدام به تصمیم گیری میکند.
جمع بندی
در این مطلب به معرفی یکی از روش های مشهور ارزشگذاری شرکت های سرمایه گذاری یعنی NET ASSET VALUE پرداختیم و به مهمترین کاربرد آن اشاره کردیم.